– Det slås rekord på löpande band för månadsrundan,
berättade dagens värd Karin Hendahl i sin introduktion av dagens runda för de 33 förväntansfulla skådare som mött upp vid Örsta i strålande solsken. En kall västanvind försökte förgäves dra ner skådarhumöret. Rekord i deltagarantal på aprilrundan och nu skulle vi slå rekord i antalet arter också, men vi uppmanades att tänka mest på upplevelserna, var och en på sitt personliga sätt.
Ledningsgruppen Karin och Björn Deltagarlistan fylls i
Karin redogjorde för planerad rutt: Tältholmen, där vi särskilt skulle
söka trädlärka, Midsommarberget för att få överblick över änder och gäss, sedan
Lundbydiket, Klosterbacken, över Kustamaden, Skesta hage, förbi Hackstakullen.
Sjön var till vissa delar frusen efter nattens minusgrader, men vi kunde ändå hänga in skrattmås, enkelbeckasin, bläsand, stjärtand och snatterand där nere.
På väg mot Tältholmen avnjöt vi sång av rödhake och taltrast och efter en kort väntan på betesmarken började trädlärkan sin sång- och flyguppvisning kl 08:08. Fantastiskt och årskryss för många deltagare! I övrigt hördes 2 större hackspettar och ett par gråhägrar flög över.
Lyckad spaning efter trädlärka
Nästa anhalt: Midsommarberget, där vi kunde studera födosökande brun kärrhök av båda könen plus en, som vi antog vara fjolårsunge, dvs 2K. En spelande steglits bidrog som örongodis. Gott om krickor, några knipor, en ensam brunandhane, ett gäng sothönor och havstrutar i 3K-åldern svarade för de visuella upplevelserna.
Nedkomna från berget, på väg mot Lundbydiket, hade vi njutobsar på sädesärlor. Efter att ha spanat ut mot Åstaåkrarna och tittat på tofsvipor, sånglärkor, bläsgäss och ängspiplärkor var det hög tid för en fika på Grävlingholmen.
Gruppen balanserar på spången. Den halta mindre sångsvanen. Några fåglar stör rasten – som det ska vara på en Angarnrunda!
Från Grävlingholmen var det spånggång till torr mark på Broholmen där vi travade upp på en liten kulle för att få bästa span mot Olhamra och den ofärdiga mindre sångsvan, som betade tillsammans med ett fyrtiotal sångsvanar. Den stackaren haltade svårt och lyfte ibland upp sitt högra ben, men det blev ju ändå ett årskryss här och där i skådarskaran.
Vi drog oss vidare mot Klosterbacken då vi observerade en överflygande skogssnäppa. Där ramlade det in årskryss igen, hörde jag.
Nere på Kustamaden sågs ormvråk, gråtrut, sånglärkor, fiskmås, ängspiplärkor och en duvhök. En liten flock sädgäss landade bland grågässen och de nagelfors ivrigt av några tubägare för att vi inte skulle missa någon eventuell spetsbergsgås eller tundrasädgås, men icke!
Spridda skådare på Kustamaden. Lunchare på hårda sittplatser i Skesta hage.
Lunchen intogs i Skesta hage och därefter vidtog artgenomgången. Det enda störande inslaget under lunchrasten blev en hämpling, som satte sig i en grantopp och sjöng svagt.
Vi försökte muntra upp oss med att några av de saknade arterna borde återfinnas på återvägen, men det var knäpp tyst på gärdsmygar, entitor, talltitor och kungsfåglar. På Midsommarberget var det en sista ”ej utlyst” uppsamling innan exkursionen upplöstes. Bättre nästa gång, lovar Karin. Vi kom upp i 60 arter idag om jag inte är felunderrättad. Aktningsvärt, men inte rekord.
Tack Karin för en mycket lyckad debut som månadsvandringsvärd!
Bakom kameran: Margareta Andersson och H-G Wallentinus (mindre sångsvan)
Vid pennan: Kerstin Nordenadler