– inte så pjåkigt!
Mörkrets tid är inne och därmed månadsrundestart först klockan halv nio denna tredje dag i december. Stefan Paulin kunde räkna in hela 23 personer och det får anses vara en mycket god siffra för denna tid på året. Disigt och mulet till en början, men så äntligen några glimtar av den sällsynta solen framåt slutet av vandringen; fortfarande inte en snöflinga, dock en nästan helt isbelagd vattenspegel och runt nollan under hela exkursionen.
Utsikt mot sjöängen från Örsta Mot Midsommarberget
Midsommarberget fick bidra med de första anhalterna, dvs. allra först fågelmatningen och sedan toppen av berget. Ingen frukostrusning precis vid restaurangen och bara de förväntade arterna: blåmes, talgoxe, grönfink, gulsparv, nötväcka och större hackspett. Som sagt var, så hade isen lagt sig, inte särskilt tjock is, men tillräckligt för att avskräcka de flesta fåglarna. I stället blev det ivrigt sökande efter varfågel, men den lyckades gäcka oss däruppifrån.
Österut bar det sedan av och så småningom nåddes Hackstakullen, där vi hittade både öppet vatten i närheten av utloppet och, minsann, fortfarande en större ansamling av knölsvanar. Tretton stycken närmare bestämt.
Spaning från Midsommarberget Knölsvanar vid utloppet
Varfågeln hittades äntligen och sedan bjöd Skesta hage först på ett par fasanhönor nere vid sjöängskanten och sedan för dagen nya arter i form av entita, svartmes, pilfink och nötskrika vid fågelmatningarna. Sedvanlig kafferast blev det naturligvis också här och sedan i väg västerut mot Klosterbacken. Ett tappert försök av några att stöta beckasin gav inte mycket, möjligtvis en möjlig ängspiplärka. Två havsörnar och tre omgångar med sångsvanar blev det i alla fall på vägen.
Ny andhämtning vid nämnda backe med artgenomgång.
Skesta hage och rast Ser någon någon beckasin?
Det blev till sist blev det i alla fall 30 fågelarter och det var snubblande nära decemberrekordet, som ligger på 31 arter och som noterades både förra året och 2011. Medelvärdet för december månadsrunda är drygt 25 arter, så nog kunde vi vara nöjda med dagens rundvandring även ur ett artperspektiv.
Text Gunnar Hesse Bild Roffe Andersson