– en örnexkursion värd namnet!
Dan Henriksson, medlem, fotograf och rallpristagare, kom i höstas med ett förslag att skåda örn på Upplands slätter någon gång under midvintern. Styrelsen tyckte det var en strålande idé och den 24 januari genomfördes ett sådant evenemang för första gången med Ulric Ilvéus som ledare och Dan som guide och rådgivare. Samling vid Vallentuna station vid halvåttasnåret denna lördagsmorgon och så småningom hade hela nitton personer hörsammat kallelsen och ingen skulle sannerligen bli besviken. Så få bilar som möjligt var självfallet mottot och så bar det av mot Hårby vid Hjälstaviken, där Dan, som numera bor i uppsalatrakten mötte upp. Strax efter Kungsängen kunde dagens första ”rova” prickas av, då en duvhök påpassligt passerade över E18 framför ledarbilen. Innan Hårby stannade vi till vid Svannäs nära Hjälstaviken, där en kungsfiskare hållit till vid det öppna vattnet under flera dagar. Men tji fick vi!
Ankomst till Hårby och dess parkering och den första kungsörnen lät inte vänta på sig. Bort mot enbackarna jagade en 2K-örn en hare i bästa Bruno Liljefors-stil. Stärkta av detta styrde vi snart kosan vidare mot norr, sedan mot Örsundsbro och västerut mot Dumdalsslätten, där vi gjorde nästa stopp. Dagens tredje rovfågelsart, en ormvråk, hittades och därtill ett par korpar och en större flock med gulsparvar vid den närliggande ladugårdsplanen (med tydlig svinlukt). I fjärran hittade någon skarpögd ett antal ”stenar” på åkern strax höger, dvs norr, om Biskopskulla kyrka. Stenarna blev snart en samling rapphönor, som födosökte på den snötackta åkern. Flera ville se dem på närmare håll, så nyssnämnda helgedom fick bli nästa anhalt. Jodå, det blev åtta, kanske nio, rapphönor på hyfsat nära håll och det firades med dagens första kaffeintag.
(Klicka på bild och den blir större. Några bilder har mottagits i komprimerat format. Det kan påverka bildens kvalitet.)
Rapphönor och deras betraktare
Vid Långtora segelflygplats kom nästa rovfågel, en tornfalk, och från Gumsbacken på Rydaslätten kom nästa slag i slag: ytterligare tre kungsörnar (en 4K-, en 6K+ och en adult), två havsörnar och så sist men absolut inte minst en honfärgad blå kärrhök. Att sedan en av kungsörnarna kom förbistrykande på riktigt nära håll gjorde inte glädjen mindre.
Fjärdhundraslätten med de för fågelskådare välkända ”två ladorna” blev sista uppehållet på utflykten innan tillbakafärden och lottlösa blev vi verkligen inte här heller. Två fjällvråkar och en flock på 17 snösparvar blev en prydlig avslutning här.
Hemresan gick förbi Hårby igen och så naturligtvis ett sista försök vid Svannäs och minsann efter en ganska kort väntan kom så ett blått streck högerifrån. Försvunnen in i buskaget någon minut och så ett blått streck åt andra hållet. Kungsfiskaren blev en värdig avslutning på en mycket lyckad örnexkursion. Sju rovfågelsarter, inklusive den verkliga målarten, kungsörn, i fyra exemplar!
Stort tack till Dan för idén och till Dan och Ulric för genomförandet. Stort tack också till alla andra skarpa ögon. En örnexkursion sannerligen värd namnet.
Text Gunnar Hesse Foto Rolf Andersson1;2;4;8;9;10;11 . Lennart Zwalen 3;5;6;7