Fågeltornens kamp

För första gången deltog Angarnssjöängens (gamla) fågeltorn i den sk Fågeltornskampen, en arttävling mellan fågeltorn i Finland, Sverige och  nytt för i år, Danmark. Finlands fågeltorn har hittills under alla år tävlingen pågått, varit framgångsrikast och var så även detta år.

3759

Eftersom vårt gamla fågeltorn idag är illa placerat i förhållande till var de flesta fåglar ses, hade vi inte några förväntningar på topplacering. Kunde vi undvika ett bottenresultat skulle vi känna oss nöjda.  Tornet är ju inte heller så bra anpassat för skådning med tuber och sikten uppåt mot himlen är starkt begränsad.

 

Vi som ändå körde tävlingen var Kerstin Nordenadler, Rolf Andersson och undertecknad. Kerstin och jag bildade det officiella laget eftersom Rolf inte skulle kunna delta under hela tävlingstiden. Under förmiddagen fick vi dessutom ett antal tips från skådare ute på fältet.

3762

Vi startade 05:00 i ett strålande vackert väder. Förvisso rätt kyligt, men vindstilla. Vi satte upp en målsättning på 50 arter och redan efter en halvtimme hade vi nått halvvägs till detta mål. Så det kändes ju stimulerande. Tyvärr blev det ganska snart betydligt svårare att fylla på med nya arter, men genom intensivt arbete med tuber och öron kunde vi vid 11-tiden lägga till den 50.e arten i listan.

När tävlingen avslutades kl 13, hade vi nått resultatet 59 arter, vilket vi tyckte var klart godkänt.

Bland de arter vi förde till protokollet, fanns flera som man inte noterar varje dag, tex stjärtand, pigrimsfalk och småspov.  Med bara lite tur kunde även kungsörn ha hamnat i protokollet. En ung sådan sågs vi två tillfällen i nordväst. Den kunde ses från marken 20 m från tornet, men den hade ofinheten att smyga iväg bakom skogen.  Det fanns också en del vanliga arter, tex björktrast, blåmes och nötväcka,  som saknades.

3753

Under tävlingens sista timme uppstod en del tumult. Skådare som stod på marken nedanför tornet hade fått syn på en rovis med örn-känsla på hög höjd i sydväst. Det var ingen havsörn och ingen kungsörn.  Första budet var ormörn, som sedan förvandlades till dvärgörn. Det ska bli spännande att se om men får artbestämningen godkänd av raritetskommittén. I så fall blir det den 262.a arten vid Angarnssjöängen.

Hur stod sig då vårt torn i den svenska konkurrensen? Jo, vi hamnade på 56.e plats bland 75 deltagande torn.

/Stefan Paulin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.