Månadsrunda den 3 juni 2015

– ortolansparv till frukost

Vilken start. ”Jorduggla nere vid sjöängen och jag såg en rördrom flyga iväg” –  Mathias rapporterade sina tidiga morgonobservationer till dagens värd Stefan Paulin. Vi var alla ivriga att också få se jordugglan så Stefan gjorde en kort ”Välkommen och presentation av dagens upplägg”. Vi var 17 deltagare som trotsat väderprognosens utsago om ytterst ostadigt med regn och hård vind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Midsommarberget, vårt första gemensamma stopp. För ovanlighetens skull var Stefan sist. Han gjorde kontinuerliga stopp och spanade över Örstaåkrarna efter jordugglan. Denna runda dock ej återfunnen. Midsommarberget bjöd på fina observationer av hämpling i talltopp, brun kärrhök, hona såväl som hane födosökte över sjön. Årta, kricka, grågäss och gräsänder i bortre vattnet (Kustamaden), sothöna med ungar, grågäss med ungar. Rördromen hördes trots den starka vinden. Gulärlor och stenskvättor längs vägen till Byksberget. Väl på plats gällde det att hålla i tubkikaren så den inte blåste omkull. Tofsvipa var de enda vadare som observerades. De vid majrundan öppna vattenytorna är nu nästan helt igenväxta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAByksberget hård vind och nästan klar himmel

Sävsparv, gulärla och ängspiplärka noterades också vid Lundbydiket och stoppet vid Grävlingholmen. I lä från vinden kunde vi detaljstudera sävsparvhanarna i vassen men som någon sa ”tornseglarna var ett störande moment” för så rikligt förekommande var de. Sjöängens underhållare, de nyfikna kvigorna, sökte intensivt närkontakt

OLYMPUS DIGITAL CAMERANyfikna ungdjur vid Grävlingholmen

Ortolansparvobservation och frukost lockade. Vi gick vidare mot Klosterbacken och Olhamra. Det var ju från Olhamra, vi, under majrundan, för första gången i år, hörd ortolansparven. Nu i den starka vinden kunde vi inte  räkna med att höra ortolanen men kanske att se. Stefan valde en plats för frukost i Olhamrahagen med stor sannolikhet för att observera ortolanen. Frukost under lätta regnstänk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFrukost vid Olhamra i väntan på …

Men – så plötsligt satt otrolansparven väl synligt, mellanhögt i en björk. Annars skygg men nu verkade den inte vara medveten om oss eftersom den satt kvar tillräckligt länge för fotografering via tubkikare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA…ortolansparven!

Stärkta av frukost och givande skådning sökte vi lä för vår vidare vandring. Ett kort stopp vid Olhamra äng/kärr gav fina upplevelser av sjungande koltrasten. Vidare in i skogen, längs Roslagsleden, där hörde vi gransångare, taltrast och minst två gärdssmygar. Myggen anföll och med vårt blod bidrog vi indirekt till att insektsätarna har fortsatt god tillgång på föda. Vid Lingsbergsdiket hördes grönsångare, trädgårdssångare och svarthätta förutom rödhaken. På väg mot Skesta hage får vi, bl a  fina observationer på sovande årta, vigg, grågäss med stora gässlingar på vatten, födosökande grågäss på åker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå väg mot i sol mot Stora Ekhammaren

Lä i Stora Ekhammaren och vår hörsel kunde fokusera på fågelläten igen. En härmsångare gladde oss med sin repertoar. Det gällde dock att gå in under lövtaket för att höra alla strofer.  I lunden blommade gullvivorna fortfarande, hundkäxen började breda  ut sitt vita flor, kovallen nattochdag var i knopp och började visa färg (fullt utslagen 4 juni 2014) och i vattnet utanför blommade vattenblink.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAdär en härmsångare fångar vår uppmärksamhet.

Näktergalen började spela i Lilla Ekhammaren, fasanen gol. Solen värmde. Underbart! I Skesta hage lunchade vi sol och lä. Den tidigare rapporterade hornrosten på enbuskarna var nu borta. Hagens småkryp undersökte nya ytor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrön lövvivel hälsar på i solskenet

Stefan inleder artgenomgång. Då kom ett häftigt och hårt störtregn. Alla sökte skydd på sitt sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAartgenomgång i  regnskydd gleslövad björk

OLYMPUS DIGITAL CAMERArespektive regnkläder som eventuellt skyddar artlistan

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA... eller enskydd för regn och den hårda vinden.

Efter regn kommer solsken så även för oss denna junirunda. Artrapporten var blöt, vi  saknade ett antal arter bl a var tornfalk den enda rovfågel vi hittills sett. Men vi har ju kvar Utloppet, Ådalen, Hackstakullen och avslutningen på Midsommarberget. Innan vi lämnar Skesta hage noterar vi flera bestånd av kattfot och jungfrulin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATörnskatehona torkar sig i värmen

Årets brokiga skara av naturvårdare vid Utloppet var nyfikna men inte så påträngande som vid Örsta. De visade sin sprallighet först  när vi hade kommit över till Hackstasidan. Dessförinnan hann vi observera mindre strandpipare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUngdjuren vid Utloppet hälsar nyfiket

Och när solen värmt så födosökte såväl lärkfalk, fiskgjuse som avslutningsvis havsörn. Bland annat så observerade vi grå respektive svartvit flugsnappare i skogen mellan Asphagen och Midsommarberget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInte gäss men vågor och vigg på Mittdiket

Vid avslutningen på Midsommarberget (ca 13.30) så hade de vars artlista klarat störtregnet 76 arter ikryssade (2014; 75 arter, som mest 2011 med 79 arter).
Trevlig sommar!
Tack Stefan Paulin som ledde. Fotade (med signatur) gjorde Roffe och (utan signatur) undertecknad.
Karin Hendahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.