Skärgårdsskolan och Västerhaninge SNF söndagen den 30 april 2017

Skärgårdsskolan

Ett tips från en medlem i Angarngruppen samlar ett fyrtiotal personer i sorterade storlekar på Örstaparkeringen. Sorteringen består i stora – föräldrar och små – elever. Till det kommer en entusiastisk lärare. Tillsammans blir det Skärgårdsstadsskolan 3a med föräldrar. Karin Hendahl är dagens värd med stöd av Mattias Ödevidh.

Bilen är varm o skön och kalasbyxorna räcker väl till. Men vårdagen är bitande kall med nordlig vind. Bilfiltar och diverse förstärkningsplagg letas snabbt fram. Kläder efter väder är en bra regel, men svår att överföra till en nioåring som måste tänka på sitt renommé och nyss lämnat bävernylonen

Efter inledningen där ev förväntningar på dagen lirkas fram, drar vi oss mot Midsommarbergets läsida.

Dagens kalla nordan tystar dagens förväntade fågelsång. Vita fåglar kryssar av och an över våra huvuden. Svåra att skilja åt. Stor näbb med röd fläck – trut och mindre utan – fiskmås. De med mössa – skrattmås. Ystra lågstadieelever med olika behov och intresse. Frågor av många slag. Svåra eller lätta att besvara. Efter en snabb titt över sjöängen med nordan i tårande ögon, intas ”massäcken” med överflygande havsörn, som är en av dagens målarter. Fågelbok o padda tas fram för jämförelser. Några tranor drar också runt. Bofinkar och andra tättingar vimlar i skogbrynet. Tiden går fort. Det räcker med få arter. Allas kläder räcker inte till i blåsten och små familjegrupper drar sig hemåt till helgens bestyr. En flicka tackar så mycket och tycker det var intressant. Trevligt tycker vi och gläds åt mångas nyfikenhet och ser ett hopp för framtiden.

Text Björn Nordling foto Karin Hendahl

 

Västerhaninge SNF

Söndagen 30 april genomförde några av Angarngruppens medlemmar en guidad tur vid Angarnssjöängen speciellt för medlemmar från SNF Västerhaninge. Det blev en liten behändig grupp på totalt åtta personer som startade från Örsta. Senare under turen tillkom ytterligare några.

Vädret var vackert men en kall vind från nord-väst gjorde att platser i lä prioriterades. Fram mot middagstid avtog vinden och det var riktigt drägligt även i öppna lägen.

Turen genomfördes enligt en mycket traditionell rutt Örsta – Tältholmen – Midsommarberget (kort stopp pga vinden) – Byksbergsdungen (första fikapaus i lä) – Lundbydiket – Grävlingholmen – Runt Klosterbacken – Gyllingdungen (andra fikapaus och artgenomgång) – Lundbydiket – Örsta. Turen avslutades strax före kl 13.

Totalt noterades drygt 50 arter och bland dem gladde kanske mest ett bobyggande par stjärtmesar vid Klosterbacken. Fina observationer på gäss, änder och brushanar var också på pluskontot. Bla sågs bläsgäss, skedänder, snatteränder och stjärtänder.

Text Stefan Paulin Foto Roffe Andersson