Månadsrundan 4 maj 2011

Månadsrundan 4 maj 2011 – artrekord!

Begreppet ”Sköna maj!” var något malplacerat denna småblåsiga, kyliga och mulna onsdagsmorgon. Nu är det dessbättre inte vädret, som är det främsta dragplåstret för naturintresserade angarniter, utan just naturen och vad den kan erbjuda i början av maj! Hela 28 personer kom till Örsta vid halvåttatiden och belöningen härför blev riklig och omedelbar, då den amerikanska bläsanden, som huserat i sjöängen sedan den 19 april, visade upp sig fint genom tubkikarna redan före avmarschen från Naturum. Stefan Paulin, som var dagens ciceron, hade tidigare på morgonen redan identifierat en sjungande rödstjärt i skogsbrynet nära gårdens ekonomibyggnader, så det första etappmålet för vandringen var givet. Med ”avklarad” rödstjärt styrdes så kosan mot hällristningen, där framför allt ett par dubbeltrastar kunde beskådas.

Uppradade på Midsommarberget.
Foto: Björn Nordling

Midsommarberget blev nästa anhalt med de obligatoriska änderna, sångsvan, havstrut, svartvit flugsnappare, gulsparv, sävsparv och några andra ”måsten”. Nu lockade Byksberget och Lundbydiket för nya arter och bättre obsar av ”amerikanaren”. Spelande smådopping och småfläckig sumphöna samt småspov och vattenrall blev några kryss och tillräckligt för att motivera dagens första kafferast. Byksberget var föga inbjudande i detta avseende, så lä fick sökas i dungen norr därom. Vid Lundbydiket kunde en mindre strandpipare och fyra gulärlor noteras, innan marschen runt reservatet kunde fortsättas. Från Broholmen hittades så tre småspovar på en plöjd åker och lättupptäckta var de sannerligen inte med en fjäderdräkt, som smälter väl samman med omgivningen. Mitt i allt småspovsletande upptäcktes en gransångare i det närliggande buskaget, så nu hade vi fått ett visst ”flyt” i skådandet. Efter Broholmen tog vi en tur runt Klosterbacken och kunde med glädje konstatera, att gullvivorna blommade och att adam och evor var på gång på sin vanliga växtplats. Notabelt på fågelfronten var lövsångare, trädpiplärka och skogssnäppa, medan gruppen förgäves letade efter gärdsmygen, som nu haft två mycket svåra vintrar att genomlida. Norrsidan blev som vanligt mest en transportsträcka, men grönbenor och gluttsnäppor hann vi med.

Andra fikapaus i Skesta hage.
Foto: Björn Nordling

Skesta hage bjöd sedan på kaffe med dopp och artgenomgång samt dessutom järnsparv, grönsiska och taltrast. Hemvägen runt förbi Hackstakullen medförde inga större ornitologiska eller andra sensationer, men några kompletteringar till artlistan blev det.

Hela 76 arter kunde vi nedteckna och det blev därmed den artrikaste majrundan sedan starten 2006. Tidigare rekordnotering på 74 arter från 2008 förpassades därmed till historieböckerna och det tidigare medelvärdet på 69 arter fick också en liten putsning. Och vi hade otur med vädret! Hela listan finner Du genom denna länk: http://www.artportalen.se/birds/uttag_obstabell.asp?besokid=33825&intervall=100.

Gunnar Hesse